Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma

és Kollégiuma

Carl Orffról

orff


A 20. század egyik leghíresebb német zeneszerzője, zenepedagógus.

1895-ben született Münchenben.

Zenei pályáját egy balettiskolában kezdte, ezért munkásságában mindig nagy szerepe volt a ritmusnak, a táncnak és a mozgásnak, melyek szerinte egységet alkotnak. Pedagógiai koncepciója a világszerte alkalmazott „Orff-Schulwerk" is elsősorban a ritmikus képzésre fektet súlyt - nemegyszer a tánccal, illetve mozgásművészettel összekapcsolva.

Fontosnak tartotta azt is, hogy azok a gyermekek is részesülhessenek az együttzenélés élményében, akik nem kaptak zenei képzést. Módszeréhez számos művet komponált, Salzburgban iskolát is alapított. Zeneszerzői életműve ezen kívül szinte kizárólag színpadi alkotásokból áll. Témáinak nagy részét a mitológiákból, a mesékből, és a középkori mondákból vette.

Első nagy sikerét 1937-ben, Frankfurtban aratta, a Carmina Burana-val, ami máig is egyik legismertebb műve. Ezt követték: A hold, Az okos lány, a Bernauerin, majd a Carmina Burana párdarabjai: a Catulli Carmina és a Trionfo d'Afrodite, az Antigoné és az Oidipusz. Hangszereléseiben a modern nagyzenekar szinte minden eszközét felhasználja, nem utolsósorban az igen nagy méretű ütőhangszer-csoportot is.

1982-ben halt meg, Münchenben lett eltemetve.