Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma

és Kollégiuma

Horváth Eszter 11. D
Weisz Anna 12. D

Teremavató

avagy Gázfőelzáróból hogyan lett Nagy Szent Gergely

Sok év után a zenekar úgy határozott, hogy termünket Gázfőelzáróról valami másra kellene módosítani, mivel olyan nagy emberekről is van elnevezve terem, mint Babits Mihály vagy Nyolczas Ipoly, és ebbe a felsorolásba nem illett bele a termünk régi neve, a vezetőség pedig jóváhagyta a névváltoztatást.

Az avatóra 2020. február 6-án került sor. A próba elején váratlanul betoppant Dr. Vidor László alapító tag, aki akkor még nem is sejtette, hogy éppen a terem megszenteslésének napját választotta nosztalgiatúrához. Igazán megtisztelő és felemelő volt egy olyan zenekari tag jelenléte, aki a kezdetek kezdetén már tagja volt ennek a közösségnek.

Az avatóra eljött Halmi Sarolta, aki férjét, Ivasivka Mátyás alapító-karnagyunkat képviselte betegsége miatt. Tiszteletét tette Berecz Tibor atya, aki elfogadván felkérésünket, megszentelte a termet és a zenekar tagjait. Az iskolavezetésből egy volt Orff-tag, dr. Varga Tamásné Haraszti Krisztina igazgatóhelyettes asszony volt jelen, pár szavas köszöntőjében a közösség összetartó erejét emelte ki.

Az eseményen megemlékeztünk Nagy Szent Gergely pápáról, akit azért választottunk, mert ő a zenészek védőszentje és ő kezdte összegyűjtetni és lejegyeztetni a gregorián énekeket. Továbbá szót ejtettünk Ivasivka Mátyás munkásságáról is. Az alkalmat jó zenekarhoz híven zeneművekkel foglaltuk keretbe: repertoárunkat az Allegretto című darabbal kezdtük, amelyet névadónk, Carl Orff szerzett, de eljátszottuk első karnagyunk kedvenc könnyűzenei darabját, a Sound of Silence-t is, amit énekszóval zártunk.

Bár az iskola népének többsége még most sem tudja, hogy hol van a zenekari terem, de legalább a helyiség neve már méltó zenekarunkhoz.