A felsőfokú szakképzésekre is a felvi.hu felületen kell jelentkezni?
Igen, a jelentkezés menete ugyanaz.

Ha csinálunk egy emelt szintű érettségit, akkor a pontszámításnál mindenképpen annak a pontszámát fogja beszámolni, vagy azt amelyik a legjobban sikerült? Csak akkor jár rá a plusz 50 pont, ha az van beszámolva, vagy akkor is ha nem azt számolja a gép, mert nem az sikerült a legjobban?
Ha a diák egy tárgyból emelt és középszintű érettségivel is rendelkezik, akkor úgy számolja a szoftver a pontokat, ahogy több pontja lesz a diáknak. Az 50 többletpont csak akkor jár, ha az emelt szintű érettségi eredményét számítja be.

A felvi.hu pontkalkulátorában nem találtam “spanyol nyelv”-et mint választható érettségitantárgy, csak “spanyol nyelv és irodalom” volt. Ez csak a pontszámító hibája, vagy esetleg megváltozott a neve?
Pedig ott van (a román és a szerb között :-) A spanyol nyelv és irodalom egészen más, erről lebeszéllek :-)

Ha valamelyik szakra nem követelmény a egy bizonyos tantárgy, de nekem van belőle emelt érettségim, akkor beszámítják a plusz pontot, vagy csak oda, ahol követelmény?
Az emelt szintű (45% +) érettségi csak akkor ér plusz 50 pontot, ha annak az eredményéből számítják a felvételi pontot.

A jelentkezéskor mindenképpen alapképzésre kell első körben jelentkezünk? Az osztatlan képzés csak alapképzés elvégzése után választható? Nem teljesen egyértelmű számomra.
Most a jelentkezéskor lehet alap képzésre és osztatlan képzésre is jelentkezni. Bizonyos képzések csak osztatlan formában indulnak (pl orvosi), és vannak olyan képzések is, amelyek alap és osztatlan formában is indulnak (pl építész), ilyenkor akár mindkét formára lehet jelentkezni (ami logikus is, mert általában az osztatlan képzésen magasabb az elérendő pontszám).

A művészeti tanulmányi versenyeken elért eredmények (néhány szak kivételével) plusz pontnak számítanak. A Helikon is beletartozik ebbe a kategóriába?
A felvételi tájékoztató 9. táblázata sorolja fel, mely művészeti versenyeken elért eredmény ér többlet pontot. Csak az egyéni és országos eredményekre jár pont, a Helikon dunántúli verseny, nem szerepel a felsorolásban, ezért az egyéni kategóriákért sem jár pont.

A művészeti és sportversenyek igazolására elégséges e az oklevél feltöltése? Amennyiben ez nincs meg vagy az iskolánál van, mi a teendő?
Nem elegendő az oklevél. Az illetékes szervezet (Oktatási Hivatal, Szakszövetség...) igazolása szükséges, ami a felvételire vonatkozik. (Felvételi tájékoztató 3.3.2 és 3.3.5 pontok.

A legtöbb mérnöki karnál az önköltséges és az állami ponthatár megegyezik, sok helyen önköltséges képzésre alig, vagy nem is vesznek fel embert a statisztikák szerint. Ezt nem teljesen értem. Ezek szerint ezeknél a szakoknál nem is érdemes önköltségest jelölni?
Ez így van, ráadásul az önköltségesre sokszor magasabb a ponthatár, mint az államilag finanszírozottra. Őszintén: én sem értem.