Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma

és Kollégiuma

2014. április 30-án a Nyolczas Ipoly terem előtt Dobosi László Igazgató Úr átadta a Nyolczas Ipoly kiállítást több illusztris vendég jelenlétében. Ezen a napon volt iskolánk Ballagási ünnepe, melyre több öreg diák ellátogatott akik 70 éves érettségi találkozót tartottak és még Nyolczas Ipoly is tanította őket.

Ezen az eseményen iskolánk Laudate fiú kamarakórusa a ciszterci Salve Reginát énekelte.

Nyolczas Ipoly Budapesten született 1906. október 7-én. A Ciszterci Rendbe lépett 1924-ben. Egyetemi tanulmányait Budapesten és Párizsban végezte, latin-francia diplomát szerzett. Magas fokú zenei képzettségét saját szorgalmával és tehetségével alakította ki.

Egész tanári pályája Pécshez kötődik: 1932-1948-ig a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának meghatározó egyéniségű, egyik legkiválóbb tanára volt. A gimnázium ének- és zenekarát igen magas színvonalra emelte a legkorszerűbb Bartók - Kodály - i zenepedagógiai elvei szerint. Jelentős szerepet játszott Pécs városának zenei életében. Neki köszönhető az ,,Éneklő Ifjúság’’ mozgalom megerősödése Pécsett. Figyelemre méltó volt a tevékenysége a Pécsi Ünnepi Játékok megszervezésében, többször vezényelt ezeken a rendezvényeken. Részt vett a városi zeneiskola konzervatóriummá való átszervezésében. A tanítás és karvezetés mellett zeneszerzéssel is foglalkozott. Több ének-és zenepártoló egyesületnek is tagja volt.

1948-ban a Gimnáziumot államosították, ekkor a belvárosi templom lelkésze lett. 1950. június 9-10-ére virradó éjszaka rendtársaival együtt deportálta az ávó. Szabadulása után a nagytehetségű paptanár sokáig nem talált alkalmas működési helyet. Végül Nyíregyházán lett kántor-karnagy és segédlelkész. Ott halt meg 1984. június 25-én. Sírja a zirci Ciszterci Sírkertben található.

Tanítványai, és később hívei igen nagyra becsülték és szerették. 

Videó a Nyolcas Ipoly teremről