Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma

és Kollégiuma

Egyed Mihály (Pécs, 1931.09.28 - Pécs, 2011.03.28)

    1931. szeptember 28-án született Pécsett. Középiskolába a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába iratkozott be 1942-ben. A kosárlabdával, ezzel a csodálatos sportággal 1945-ben ismerkedett meg iskolánkban. Testnevelő tanára Czéh László, aki válogatott kosárlabdázó volt. Két esztendő után már a PEAC igazolt kosárlabdázója volt, ahol egy évet kellett várnia, amíg az NB1-es csapatba kerülhetett. Ez a pillanat nagyban meghatározta további élete alakulását.

    Az érettségit követően a Pedagógiai Főiskola testnevelés szakára iratkozott be. Ennek elvégzése után az akkori minisztérium a Győr-Moson-Sopron megyei Rábacsécsényi Általános Iskolába helyezte gyakorló évének letöltésére. Ezt követően kérte Pécs városába történő áthelyezését, ám Megyei Művelődési osztály nem járult ehhez hozzá, így került Szigetvárra…

    A Szigetvári Általános Iskolában 1953. augusztus 16-án kezdte meg munkáját, majd 1955-től az általános iskolai munka mellett a gimnáziumban óraadó testnevelőként kezdett dolgozni. Egy évvel később főállásba került a gimnázium teljes állományú oktatójaként. Ekkor már az intézmény valamennyi diákjának sportoktatása a felügyelete alatt zajlott. Legfontosabb célkitűzésének a tanulók testi nevelését, fizikai erejük és állóképességük növelését, szervezetük ellenálló képességének megtartását, így a betegségekkel szembeni megelőzést tartotta. Ehhez választotta eszközül a diáksportot.

    A tanulók kérésére megalakította az iskolai kosárlabda szakosztályt is, mely nyitottá vált az általános iskolába járó, a sportág iránt érdeklődő diákok irányába is annak érdekében, hogy már bizonyos szakmai alapokkal érkezzenek meg a gimnázium falai közé. Ennek is volt köszönhető, hogy 1961-ben diákjai megnyerték az Országos Középiskolai Bajnokságot. A további szakmai előrelépés érdekében edzői képesítés birtokában beiratkozott a Testnevelési Főiskola szakedzői tagozatára, ahol 1965-ben államvizsgázott.

    1967-ben Szigetvár nagy sikereként az iskolai tagjaiból álló csapat megnyerte az NBII-es bajnokságot, melynek köszönhetően felkerült az NBI-be!

    Egyed Mihály nevéhez fűződik, hogy Szigetváron felépülhetett a sportág szempontjából szabályos méretű sportcsarnok.

    1971 tavaszán a családi körülményeiben történt változások miatt kezdeményezte Pécsre való áthelyezését. Augusztus 16-ával került a pécsi Széchenyi Gimnáziumba. A szigetvári Sportcsarnok ünnepélyes átadása augusztus 20-án volt…

    Sportcsarnokunk névadója mindig élete legszebb időszakaként emlékezett a Szigetváron eltöltött 18 évre.

    Pécsett a Széchenyi Gimnáziumban tanított és szakfelügyelőként tevékenykedett 1971-1983 között. Emellett edzőként dolgozott a PMSC férfi kosárlabda szakosztályánál, majd megszűnését követően a PEAC-nál. 1978-80-ig a PVSK NBI-es férfi kosárlabda csapatának volt a vezetőedzője.

    1983-tól Alma Mater-ében, a Nagy Lajos Gimnáziumban folytatta pedagógusi pályáját. 1993-ban az intézmény visszakerült a Ciszterci Rend tulajdonába, ekkor beválasztottak a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetségének Elnökségébe, amelynek feladata a diáksportkörök megszervezése, a versenyrendszer kidolgozása illetve a versenyek bonyolítása volt.

    1996-ban, 46 év pedagógiai szolgálat után vonult nyugállományba. Óraadó testnevelőként 2004-ig továbbdolgozott gimnáziumunkban.

    Pécsi pályafutása alatt az edzősködés és a pedagógusi munka mellett a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke volt 30 esztendőn keresztül. Haláláig tevékenykedett a PVSK Kosárlabda Utánpótlásért Alapítvány kuratóriumi elnökeként.

 

Munkásságáéért egyebek mellett az alábbi elismerésekben részesült:

• Művelődésügyi Minisztérium: Az oktatásügy kiváló dolgozója 1962

• Művelődésügyi Minisztérium: Kiváló munkáért 1989

• OTSH: A testnevelés és sport érdemes dolgozója 1966

• OTSH: Testnevelés és sport kiváló dolgozója 1969

• Baranya Megyei Tanács: Testnevelés és Sport Díj 1978

• Magyar Püspöki Kar: Szent Gellért Érdemérem Aranyfokozata 1997

• Szigetvár városának Sportdíja 1998

• Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének Aranyérme 1998

• A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Örökös Aranykoszorús elnökségi Tagja 2002

• Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma: Nagy Lajos Díj 2003

• MKOSZ Életműdíj 2008

• Szigetvár Város Díszpolgára 2009

• A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium Sportcsarnokának névadója 2010

• A magyar kosárlabdázás 100 halhatatlanának tagja 2012

„Megbízatásaim voltak, vannak. Alapjában véve én tanár vagyok. Pedagógus. Mit is mondhatnék mást; szeretni kell a gyerekeket, a sportot pedig szeretettel és alázattal szolgálni. Akkor lesznek eredmények, amelyekért a tanítványok hálásak. Akiknek ez megadatik, azoknak van mire emlékezni. Sajnálom azokat, akik megöregszenek és nincsenek emlékeik. Nekem vannak és ez boldogság."